Informacje o PROW 2014-2020

30 grudnia 2015r, po kilku miesiącach prac i konsultacji w Departamencie Rozwoju Obszarów Wiejskich Urzędu Marszałkowskiego Województwa Pomorskiego został złożony projekt Strategii rozwoju Lokalnego Kierowanego Przez Społeczność.
Obecnie dokument ten jest podlega ocenie ekspertów. W oczekiwaniu na rozstrzygnięcie przedstawiamy podstawowe informacje dotyczące najważniejszych aktów prawnych, strategii oraz jej realizacji.

Od eksperymentu do narzędzia uniwersalnego

Weterani Leadera, czyli osoby i instytucje zaangażowane w powstanie i rozwój partnerstwa trójsektorowego jakim jest LGD Wstęga Kociewia, zapewne pamiętają, że w 2005 r Leader był  nowością. Jej podstawowym walorem było oddolne podejście do planowania i realizacji rozwoju lokalnego, a także równoprawne włączenie wszystkich 3 sektorów: publicznego, społecznego i gospodarczego w ten proces. Wówczas był to eksperyment. W mach pilotażu i opracowano i zrealizowano pierwsze strategie rozwoju.

PROW 2014-2020