LGD Wstęga i jej Kociewie

Pięć Gmin, jeden Powiat – administracyjna wizytówka. Tczew, Gniew, Pelplin, Subkowy i Morzeszczyn. Dosłowność i precyzja treści, którą bardzo łatwo zmieścić nawet na kartoniku o powierzchni 32cm2. A inaczej?

Powtórzmy podstawowe informacje z geografii, historii i demografii statystycznej.

„Kociewie Tczewskie leży w południowo wschodniej części województwa pomorskiego i zajmuje obszar 69574 ha.” Z trudem przychodzi odczytać taką liczbę, prawda? A jak wyobrazić sobie taką przestrzeń…?

„Pierwsze ślady osadnictwa datują się…” Powstrzymamy się przed epatowaniem datą poza granicami wyobraźni. Trudno uwierzyć, ale 1001 to nie tylko zerojedynkowy system zapisu danych informatycznych. To także rok powstania pewnej parafii w tej części Kociewia.

„To obszar zamieszkały przez 115 tysięcy ludzi.” Czy byłeś z wizytą, na którymś z największych stadionów świata? Ile osób znasz, ile osób lubisz, ile minąłeś dziś w drodze do pracy lub szkoły? Czy potrafisz sobie wyobrazić 115 tysięcy Kociewiaków jednocześnie? Nie było by nikogo w Tczewie, Gniewie, Pelplinie, Subkowach, Morzeszczynie i pomiędzy nimi.

Na zabytkowych mostach zamarłby ruch kolejowy i drogowy. Na gniewskim podzamczu umilkłby szczęk oręża i huk salw armatnich. W pelplińskiej kruchcie nie brzmiałoby koncertowymi organami i modlitewnym zaśpiewem. W Subkowach pustkami świeciłaby popularna impreza „O jeściu na Kociewiu”, a w Morzeszczynie nikt by nie tworzył ani nie podziwiał kociewskich haftów Marii Wespowej…

Nie znalazłbyś też nikogo nigdzie indziej na terenie LGD Wstęga Kociewia. Zniknęliby wierni czekający na cud w sanktuariach w Piasecznie i Lubiszewie. Nikt nie dbałby zabytkowe śluzy w Walichnowach i Rybakach.

Inne miejsca nie zmieniłyby się wcale. Dolina Dolnej Wisły byłaby taką cichą florą i fauną, jak jest zawsze. Ciszy opaleńskich rezerwatów nie zmąciłby warkot żadnego silnika. Widok ze skarpy w Gorzędzieju byłby taki sam. Gdyby nikogo nie było, nikt też by nie poznał tajemnic Kalatrawensów z Tymawy.

LGD Wstęga i jej Kociewie – petentom wystarczy rzetelna wizytówka. Dla gości i turystów to seria widokówek, zapisane drobnym maczkiem rewersy pocztówek, dziesiątki mmsów i setki smsów oraz karty pamięci pełne fotograficznych wspomnień.

LGD Wstęga i jej Kociewie zaprasza!